Savvusann logo

Avaldatud: 17 jaanuar, 2019

Eesti üllatab tänavusi Grüne Woche külastajaid mitmete uuendustega – väljapaneku keskmes on jätkuvalt hea Eesti toit, kuid messikülastajatele pakutakse virtuaalprillide abil suitsusauna elamust ja tutvustatakse UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirjas olevat Võromaa suitsusauna kombestikku.

18.-29. jaanuaril Berliinis toimuv mess Grüne Woche on Euroopa üks suurimaid toidu ja rohelise elu messe. Mess toimub 115,200 m² suurusel alal, esindatud on üle 60 riigi. Messi on viimastel aastatel külastanud 10 päeva jooksul üle 400 000 külastaja.

Eesti ühist näituseala korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Üks osa Eesti väljapanekust keskendub Liivimaa Toiduteele koostöös Eesti Maaturismiga. Eesti pärand-ja toidukultuuri esitletakse UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas oleva suitsusauna pärimuse, kombestiku tutvustamisega ja saunas suitsutatud liha mekkimisega.

Suitsusaun on Grüne Wochel virtuaalne ja mänguline. Pop-up saunalaval istudes saavad messilised osa ehedast suitsusaunas käigust virtuaalreaalsuse prillide kaudu. Suitsusauna virtuaalreaalsuse arendust  toetab Leader projekt „Vana-Võromaa kultuuriruumi turundamine“.

Mooska Suitsusaunatalu pererahvas näitab soovijaile vihtlemist ja tutvustab suitsusaunatavasid, annab mekkida saunas suitsutatud liha. Messi külalistele näidatakse lühifilme Vana Võromaa suitsusaunast ja liha suitsutamisest suitsusaunas. Liha suitsutamise teemalised lühifilmid on valminud EL ASTRA projekti “Konkurentsivõimeline teadustegevus Eesti Rahva Muuseumi akadeemilistes vastutusvaldkondades” raames.

Vana-Võromaa toidu UMA MEKK kaubamärki kandvaid tooteid esindavad messil Nopri Talumeierei, Mooska Suitsusaunatalu, Siidrikoda ja BerryMush.

Lisainfot Eesti väljapaneku kohta leiab veebilehtedelt www.naturlich-estland.eu ja www.gruenewoche.de.

Lisainfo: Roomet Sõrmus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees, tel 520 5857, e-kiri: roomet.sormus@epkk.ee

Arhiiv